Більшість власників приватних будинків понад усе бажають збудувати свій власний мангал. Тоді можна буде запрошувати друзів та чудово проводити вільний час. Проте для спорудження знадобляться певні знання щодо особливостей та місця споруди такої важливої будівлі.
Види коптильні з цегли
Продукти, які ми звикли називати копченими, зазвичай готуються за допомогою диму. Розрізняють два основні види копчення.
Гаряче. При такому виді копчення страва готується без прямого контакту з вогнем. Середня температура становить приблизно 80–120 градусів за Цельсієм. Середня тривалість приготування страви складає від 3 до 4 годин. Під час приготування страви виходить велика кількість диму, що надає страві особливого смаку та аромату. Строк зберігання таких страв досить короткий і не перевищує 36 годин з моменту приготування.
Холодне. Такий метод є достатньо тривалим і складає аж до 3 діб. Такі копченості можуть зберігатися протягом декількох років.
Для поціновувачів якісної коптильні усі ці нюанси є важливими.
Серед коптилень можна виділити декілька основних:
міні-коптильні, що легко переносити;
коптильні для квартири, що оснащені спеціальним виводом для усунення можливості потрапляння диму в приміщення;
електричні коптильні;
автоматичні коптильні, що зазвичай використовують у готельно-ресторанному бізнесі.
Всі вони мають свої переваги та недоліки.
Переваги коптильні з цегли
Для тих, хто цінує капітальне будівництво, коптильня з цегли стане справжньою знахідкою. Вона буде не лише мати гарний вигляд, але й стане корисною спорудою на невеличкій ділянці.
Ось основні переваги, що має мангал-коптильня з цегли:
гарний зовнішній вигляд;
безпека експлуатації;
довговічність;
надійність;
захист від поривів вітру.
На цегляному мангалі можна легко розмістити від 6 до 9 шампурів з м’ясом, рибою чи овочами. До того ж мангал можна додатково декорувати за допомогою граніту чи спеціальних стільниць.
Як збудувати коптильню з цегли власноруч?
Для того щоб сконструювати власну коптильню з цегли, не потрібно мати особливі знання та навички. Достатньо побудувати такі конструкції, як:
камера для копчення;
місце для розведення вогнища;
екологічний димар;
піддувало;
спеціальна кришка та решітки.
Для побудови споруди потрібно обрати матеріал у вигляді керамічної або ж вогнетривкої цегли. Існують загально прийняті системи укладок, які є найбільш вдалими. Основну увагу слід приділити димарю.
Задня стінка має складатися з 5-6 цеглин, утворюючи основну лінію.
Контуром коптильні стане стінка з цегли, що кладеться перпендикулярно щодо першої й третьої ліній задньої стінки.
Від 4 лінії укладається підставка для димаря.
Подальшим етапом є укладання контурів. До них можна віднести металеві деталі та решітки.
На зручній висоті встановлюються грати. Після цього здійснюється остаточна укладка стін.
Як бачите, збудувати якісний та довговічний мангал власноруч не так вже й складно.
Переваги власного мангала
Для тих, хто любить барбекю та гостей у себе на подвір’ї, власний мангал є просто незамінним. Господар може швидко приготувати смачні страви та смачно почастувати своїх гостей. Капітальна та міцна споруда прослужить не один рік.
Якщо до будівництва залучити професіоналів, то мангал з цегли може стати справжнім витвором мистецтва, особливо якщо до дизайну додати спеціальний декор чи унікальну ліпнину. На відміну від переносного мангала, він є більш надійним, а страви, що приготовані у ньому, будуть більш ароматними та вдало виконаними.
Мангали-коптильні від виробника
Навіть після того, як ви самостійно змогли розібратись, яким чином можна збудувати мангал власноруч, не варто забувати про те, що обладнання від виробника може бути не менш якісним та довговічним.
Виробничі підприємства зазвичай використовують дуже якісні матеріали, а також особливу увагу приділяють кресленням. Досвідчені спеціалісти здійснюють контроль на всіх етапах виробництва мангала. Додаткова увага приділяється габаритам та вазі виробу.
Отже, для справжніх поціновувачів барбекю якісний власний мангал стане справжньою знахідкою на власній присадибній ділянці.